onsdag 21. april 2010

Eksperthjelp ønskes!

Se på den her da! Må bare vise at piletreet lever!


Jeg vet ikke hva det motsatte av grønne fingre kalles, men uansett så er det nettopp det jeg lider av ;-)
Dette minitreet kjøpte jeg i fjor. Trodde det var "engangs" så det har stått ute i ei lita potte i regn, snø, kulde og is. Da sola begynte å varme var tiden inne for en opprydding i høstpynten. Kan tro forfjamselsen var stor da jeg så alle knoppene! Det er jo kjempegøy å se at det riktig livner i lundar :)
Hadde jeg pakka det inn, dulla og stelt, hadde det sikkert dødd. Men dette er en tøffing som klarer seg selv. Det som er liv laga klarer alt!

Det jeg trenger eksperthjelp til er valg av busker, hekk... e.l.


I løpet av våren skal det beises, og haes på jord og bark, men jeg må jo ha noe som skjuler platt-forkanten. Dere skjønner sikkert hva jeg mener. Det er helt greit om buskveksten vokser litt over platthøyden, men jeg vil ikke ha en diger grønn vegg. Det vil nok se litt snodig ut ;-) Ulempen er at dette er nordsiden av huset, og sola slipper ikke inn på skrå før om ettermiddagen. Altså trenger jeg hardføre dekkende busker som ikke krever mye sol.


Det er kanskje ikke så lett å se, men plattingen jeg snakker om stikker ut som en liten plattform midt i den gamle, og foran de gamle delene vokser noe annet. Det er bare den ubeisa delen med tre søyler som skal rammes litt inn.

På gartneri og i grønne blader er det mye tuja det går i, det samme gjelder i hagene rundt oss. Har ingen ting imot tuja, men det kunne jo vært artig om det vokste noe annet enn det i nabolaget. Eller er det kanskje slik at tuja vil egne seg best hos oss også? Hva vet vel jeg, he-he...
Siden det er så mange hageglade damer her setter jeg min lit til at noen kan hjelpe meg med et forslag eller to...

(PS, stigen er nå i garasjen! Så den ikke før jeg så på bildet ;-)

Gleder meg! ;-)

 

9 kommentarer:

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

He he ja tøffinger klarer seg de:)
Kan ikke gi deg noen råd.....i mangel av hage:)
ha en super dag
eddaKlemmer til deg

Bea sa...

det heter kaktusdreper :) jeg er også medlem der :))

hei forresten! er på surfing og traff på deg.. er ikke noe gartner så har ingen anbefaling men, det fineste hekkene er de som står unna sola. de blir ikke så opptørket. spør på gartneriet.. de har kjennskap til din sone..

koselig blogg.. her kommer jeg igjen..

ha en flott dag! hilsen bea i tromsø

Mira sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Beth sa...

Jeg er veldig glad i å ha noen Potentilla i hagen, da har jeg valgt den som heter Gold finger for den har de største blomstene.
Og det koselige er at når de begynner å blomster så blomstrer de helt til frosten kommer.:-)

Klem Beth`s småting...

Bea sa...

hei igjen.

de fleste tåler sol men tåler også en del skygge:))

Anne på http://moseplassen.com/ har god greie på slikt, og om du følger med hos Ninni http://ninnisverden.blogspot.com/ er hun hagedesigner og kan gi tips.

Spørsmålet er om du vil ha blomstrende hekk/ vintergrønn hekk?

sjekk her også http://www.oasenhageland.no/Files/Billeder/Hekk_og_leplanter_side_74-75.pdf

lykke til :))

minishabby sa...

Jeg har desverre ingen gode råd til deg. Sliter med min egen hage. Får den aldri sånn som jeg vil ha. Tuja derimot har vi litt flaks med. Men kunne tenkt meg noe annet, men her er det dansken som bestemmer litt:)
Var egentlig bare innom for å ønske deg en god helg.
Klem fra meg!

Ninni sa...

Så koselig at du fant veien til meg! Takk for søte ord :)

Når det gjelder skjermplanting mot plattingen anbefaler jeg barlind, Taxus. Det er flere sorter i handelen, jeg ville valgt en som brer seg litt utover pluss en som vokser opprett, f.eks Hilli. Gjerne en gulnålet og en grønnålet sort. Da får du variasjon i beplantingen. Jeg ville avrundet bedet mot hjørnet, altså ikke et rektangulær form, men mer som en boomerang om du skjønner :) Men det avhenger av det øvrige terrenget. Kompletter gjerne med en løvfellende sort i bedet, 3 stk. I ytterkantene kan du plante en kontrast, gjerne noe som blomster, f.eks Heuchera (noen sorter tåler skygge), Hosta (stortrives i skygge), Alchemilla mollis (skygge- og tørketåelnde) eller skyggesildre (skygge- og tørketålende). Skyggesildre får du også i varigert form, dvs brokebladet. På en så liten flate ville jeg kun valgt en av disse og gjentatt samme plante i feltet. Ikke som en rad langs kanten, men med pauser mellom og gjerne litt innover i plantefeltet slik at det ser mer naturlig ut.

Anonym sa...

Hei! Mulig du har landet på noe her, men kom tilfeldigvis ver bloggen din nå.Hva med buxbaum? Den er vintergrønn, tåler mye og kan klippes akkurat som du vil ha den. Ha en fin dag!

王勝 sa...

.
.
.
.
.
.
.
.
.